Modernized bottom burners with increased efficiency and reduced formation of nitrogen oxides for boilers with productivity up to 10 Gcal / h.

Модернізовані подові (щілинні) пальника нового покоління із збільшеною променевою складовою типу МПІГ призначені для котлів продуктивністю до 10 Гкал / год (типу НІІСТУ-5, ТВГ-1; -2,5; -4; -8; КВ-гм-4, 65-150, КВ-Г-7,56-150 і ін.) і можуть застосовуватися замість форкамерних, подових і інших пальників.

Пальники МПІГ працюють на вентиляторному дутті. В котлах НІІСТУ-5 дозволяється їх експлуатація і без вентилятора.

Установка пальників МПІГ здійснюється з використанням рами стандартних габаритів і посадочних розмірів, що не вимагає спеціальної переробки котла. На рамі монтуються елементи горілчаного пристрою – колектора пальників, цеглу щілинного змішувача, подпальниковий лист і шибера, що регулюють подачу повітря.

Колектор пальника виготовляється з суцільнотягнутої труби і забезпечується змінними соплами-форсунками, що виготовляються з латуні, що дозволяє уникнути окислення стінок отвору і зберегти необхідну витрату при тривалій експлуатації пальників (протягом не менше 10 років).

Пальники МПІГ практично безшумні, легко забезпечують стійку роботу на знижених навантаженнях (діапазон регулювання в межах 24 – 100%), а також форсування котла. Наявність змінних каліброваних сопел забезпечує можливість підтримки номінальної продуктивності котла і стійкої роботи при тиску природного газу в мережі в діапазоні від 20 до 150 мм вод.ст.

Використання модернізованих подових пальників з проміжними випромінювачами дозволяє:

  • збільшити тепловіддачу в топці котла на 10 – 30%;
  • підвищити ККД котла і відповідно зменшити витрату палива (природного газу) на 3 – 5%, зокрема, для котлів типу НІІСТУ-5 досягти величин ККД не менше 90%;
  • знизити утворення оксидів азоту на 30 – 50%;
  • в результаті досягти середнього рівня концентрацій NОх в продуктах згоряння близько 100 мг/м3;
  • знизити температуру відхідних газів на 40 – 80 0С;
  • підвищити надійність експлуатації і збільшити термін служби котлів (на 10 – 20%, або на 3 – 5 років) за рахунок зниження максимальних температур в зоні горіння на 40 – 70 0С;
  • зменшити витрату вогнетривкої цегли на викладку пальників і пода котла на 50% (в порівнянні з форкамерними пальниками);

Переобладнання котла новими пальниками типу МПІГ “під ключ” здійснює Інститут промислової екології. Термін окупності переобладнання котла становить близько 1 року.